Terug naar "aromatherapie"

Introduktie:


Wat zijn etherische olien?

Etherische olien, in Nederland ook wel eens essentiele of vluchtige olien genaamd, zijn de vluchtige bestanddelen van aromatische planten. We vinden ze terug in de bloemen (lavendel, oranjebloesem), de bladeren (sinaasappel blad, eucalyptus), de schors (kaneel, sassafras, cascarilla, zeeden), zaden (wortel, anijs, dille, venkel, karwij) en de wortels (engelwortel, valeriaan) van een wijde waaier van planten.

Deze etherische olien hebben enkele functies in de plant, waaronder het verzorgen van de afweer van de plant. Sommigen vergelijken ze met plantenhormonen, of ook met de Chi ofwel de levenskracht van de plant. In Frankrijk, het land dat aan de wieg stond van de moderne aromatherapie en tot op heden een ellenlange voorsprong heeft op andere landen wat wetenschappelijke kennis betreft, spreekt men van twee verschillende produkten: de " Essence ", d.w.z. de etherische olie zoals ze zich nog in de plant bevindt en de " Huile essentielle ", d.w.z. het produkt verkregen na interventie van de mens via een van de mogelijke extraktiemethoden.

Er is een zeer groot verschil tussen deze twee produkten!

In de plant is de etherische olie meestal niet volledig gevormd aanwezig, de uiteindelijke etherische olie krijgt haar volledige samenstelling pas tijdens het extraktieproces.

Zo wordt de chamazuleen in de matricaria chamomilla pas gevormd tijdens het distilleren met stoom. Het is dit produkt dat verantwoordelijk is voor de blauwkleuring van de etherische olie en ook de waarde van deze olie bepaald.

Een goede distilleerder zal dan ook de methode zoeken die het toelaat om etherische olien te verkrijgen die zo dicht mogelijk aanleunen bij de " Essence ".

Terug naar "aromatherapie"