Terug naar "aromatherapie"

Wetenswaardigheden:

Een experiment om de kiemdodende eigenschappen van etherische olien via een Aroma-Verstuiver na te gaan werd uitgevoerd door Pr. Griffon, Directeur van het Toxicologisch Laboratorium van de politie in Frankrijk. In de Aroma-Verstuiver werd een mengeling van denneolie, tijmolie, muntolie, lavendelolie, rozemarijnolie, kruidnagelolie en kaneelolie gebruikt. Doel van het experiment was het aantal microben die zich in de lucht van het vertrek bevonden voor en na het gebruik van de Aroma-Verstuiver na te gaan.

Op 15 cm van de grond werden Petri-schaaltjes geplaatst. Na 24 uur blootstelling werden het aantal bacteriekolonies geteld.

In het totaal waren er 210 kolonies, waarvan 12 schimmels, 8 staphylococcen. Vervolgens werd een aroma-verstuiver gedurende 15 minuten aangezet.
Nadien bevatten de schaaltjes nog slechts 14 microben- kolonies, waarvan 4 schimmels en 0 staphylococcen!

-Na 30 minuten verstuiving waren de cijfers respectievelijk: 4-0-0 !

In een half uur tijd vernietigden de etherische olien dus alle schimmels en alle staphylococcen en lieten van de 210 microbenkolonies slechts 4 over!

Nog een ander interessant experiment van Cavel die het antiseptisch vermogen van etherische olien verduidelijkt en u ook tegelijkertijd een soort waardeschaal toont van enkele olien:

Vlees werd in een septische put gedrenkt. Hiervan werd een bouillon getrokken waarna onderzocht werd hoeveel centiliter fenol (een veelgebruikt antisepticum) er nodig was om 1000cc kiemvrij te maken. Daarna vergeleek men hoeveel cc etherische olien er hiervoor nodig waren:

Tijm : .............0,7cc Lavendel offic. :......5,0cc

Oregano :...........1,0cc Melisse :..............5,2cc

Verveine :..........1,6cc Ylang-Ylang :..........5,6cc

Kruidnagel :........2,0cc Jeneverbes bes :.......6,0cc

Eucalyptus :........2,25cc Knoflook :.............6,5cc

Muntolie :..........2,5cc Citroen :..............7,0cc

Lavendel spica :....3,5cc Sassafras :............7,5cc

Rozemarijn :........4,3cc Terpentijnolie :.......8,6cc

Ter vergelijking: men had 5,6cc fenol nodig om 1000cc vleesbouillon kiemvrij te maken!U ziet zelf dat de meeste etherische olien zelfs sterker van werking zijn.

(Experiment van Cavel-"Aromatherapie"-Jean Valnet)

Terug naar "aromatherapie"