Terug naar "aromatherapie"

Gebruik van etherische oliŽn

Verstuiven of verdampen van etherische oliŽn

Als er ťťn toepassing van de aromatherapie is waarvan de resultaten mijlenver boven die van de andere natuurlijke geneeswijzen uitsteken, dan is het wel het gebruik voor de luchtwegen. We hebben allemaal wel eens meer of minder last van hoest, verkoudheid, bronchitis, of erger, van huisstofmijtallergie. Als deze problemen chronisch worden, spreekt men wel eens over CARA (d.wz...chronische atypische respiratoire 
aandoeningen). Etherische oliŽn kunnen deze problemen drastisch verbeteren, onder andere door hun krachtige bacterie dodende werking, die vaak veel sterker is dan de gangbare producten.

De meeste etherische oliŽn kunnen in de atmosfeer gebracht worden via een aromalamp, of beter nog via een elektrische aromaverstuiver of een aŽrosol.

-De eenvoudigste manier: doe enkele druppels etherische olie op een zakdoekje en inhaleer

-Een dampbadje: neem een kom, giet er kokend water in, totdat de kom voor driekwart gevuld is, giet, naargelang van de olie, twee tot vijf druppels etherische olie erbij, hou je hoofd boven het badje en sluit de lucht af met een handdoek over je hoofd zodat je maximaal de damp kan inhaleren gedurende tien minuten. (Dit heeft wel het nadeel dat de etherische oliŽn zeer prikkelend kunnen werken voor de ogen).

Daarom is het wel beter om een inhalator aan te schaffen. Het is wel belangrijk om na een inhalatie binnen te blijven, omdat je de eerste tijd zeer gevoelig bent voor de omgevingslucht, als reactie op het inhaleren!

In een aromalamp verdampt men eigenlijk gewoon wat water, waar men enkele druppels olie aan toevoegt. Er bestaan zeer vele varianten van dit model, allen met hetzelfde princiep: een kom water wordt door een klein kaarsje verhit zodat het water kan verdampen om alzo de etherische oliŽn te verspreiden. Ze zijn relatief goedkoop en vaak zeer fraai gevormd. Het nadeel van deze methode is het feit dat de etherische olie verhit wordt, 
soms zelfs verbrand indien men niet tijdig water bij giet en door oxidatie heb je natuurlijk ook een verlies aan therapeutische kracht.


De aromaverstuiver.

De aroma-verstuiver daarentegen is wel een stuk duurder maar dan ook veel efficiŽnter van werking, speciaal geschikt voor personen met 
chronische luchtwegenproblemen en ook voor de allerkleinsten. De aroma-Verstuiver bestaat uit twee delen: een luchtpomp pyrex vernevelaar.

Deze pyrex vernevelaar fungeert als een expansiekamer waarbij de oliedruppels worden verdeeld tot een zeer fijne nevel. Omdat de lucht hierbij het drijfgas vormt ontstaat er geen chemische luchtvervuiling en blijft de kwaliteit van de oliŽn onaangetast ( geen verhitting e.d. ) De aroma-verstuiver heeft maar weinig olie nodig: kleinere modellen verstuiven 10-20 druppels per uur bij permanent gebruik. Overal waar behoefte ontstaat aan het regelmatig verversen en ontgeuren van de lucht kunt u de aroma-verstuiver met succes inzetten: b. v: ziekenhuis, behandelkamer, wachtkamer, enz... En natuurlijk thuis, in de woonkamer, slaapkamer, keuken of badkamer. Personen met luchtwegenproblemen zoals allergie aan stof, astma, kortademigheid zullen de goede werking van de aroma-verstuiver bijzonder op prijs stellen.

Optimaal gebruik van de aroma-verstuiver:

In princiep kun je de aroma-verstuiver overal in huis zetten om de kamers te ontsmetten, dus de plaatsen waar je op dat ogenblik aanwezig bent, woonkamer, keuken, enz... Bij CARA patiŽnten is het soms beter om de plaatsen op voorhand te ontsmetten, er dient wel op de soort olie gelet te worden, daar je grote onderlinge verschillen hebt van ontsmettende werking. Dennenolie en citroen zijn bijvoorbeeld veel krachtiger van 
werking dan bijvoorbeeld rozenhoutolie. Sommige astma-patiŽnten verdragen de cineol-houdende oliŽn niet goed (zoals in eucalyptus), onze ervaring is dat dit gelukkig een zeer kleine groep is. Voor hen is de hysopolie (ssp.montana canescens- ex decumbens) de ideale oplossing, in plaats van de eucalyptus. De ervaring heeft ons geleerd dat personen met bovenvermelde problemen (CARA) de aroma-verstuiver het best in 
de slaapkamer opstellen, nog voor te gaan slapen. Een 15 tot 30 tal minuten werking volstaat meestal wel om van een verkwikkende slaap te kunnen genieten, zonder de vervelende nies-of hoestbuien. Bij zwaardere problemen is het aangeraden om ook 's nachts, d.m.v. een timer de aroma-verstuiver af en toe 15 minuten te laten werken. Hou dan wel rekening met het feit dat de aroma-verstuiver niet volledig geruisloos is!

Verder kan ieder naar eigen goeddunken de aroma-verstuiver overal in huis gebruiken, met frisse en ontsmettende geurtjes.

Massage: zie massagepagina!

Gebruik van etherische oliŽn in bad en douche:

Ook in het bad en onder de douche kunnen we volop van de eigenschappen van de etherische oliŽn genieten. Ook hier is het aangeraden ons aan enkele regels te houden. Gemakshalve kunnen we stellen dat we best alle oliŽn in een draagolie oplossen, zoals bij de massagemengelingen. 
Ofwel gebruiken we een emulgator, melk of een neutrale badolie of badschuim. Lavendel en rozemarijnolie kun je wel puur gebruiken, bedenk echter dat ze zo vlugger verdampt en je er veel minder resultaten mee verkrijgt dan door ze te mengen met een draagolie!

Lavendelolie is zeer rustgevend. Giet, net voor je in bad stapt vijf tot tien druppels pure lavendelolie in het badwater. De hele badkamer wordt dan onmiddellijk omgetoverd in een ProvenÁaals landschap. Lavendel is ontsmettend en zeer rustgevend, vooral in stresserende omstandigheden aangepast, ook om gemakkelijker te kunnen slapen. Rozemarijnolie (CT kamfer) daarentegen is zeer opwekkend, een ideale olie 
om in bad te gebruiken vooraleer s'avonds uit te gaan, op feestdagen en dergelijke, ofwel s'morgens vroeg, om fit de dagtaak aan te kunnen.

Wees voorzichtig met muntolie: nooit in bad gebruiken: deze olie werkt zodanig afkoelend dat je een koudeschock riskeert! De muntolie koelt je namelijk zodanig af dat je bibberend en klappertandend uit je bad vlucht! Ook de citrusoliŽn:(d.w.z die citrusoliŽn die door persing van de schil verkregen werden) nooit zuiver in bad gebruiken! Ze kunnen namelijk de huid irriteren.

Je kunt ook een mengsel maken met een draagolie en deze dan in het badwater vermengen. De keuze van de draagoliŽn zal ook hun invloed op de huid bepalen. Door bijvoorbeeld avocado of amandelolie te gebruiken zul je tegelijkertijd een droge huid kunnen voeden. Er zijn een oneindig aantal mengsels mogelijk, naargelang van de etherische oliŽn die je het aangenaamst vindt. 
Iedereen kan zo zijn eigen, persoonlijk geurtje samenstellen.

Enkele voorbeelden van oliŽn die je in bad kunt gebruiken:

's morgens:

rozemarijn, cypres, bonekruid (in zeer kleine hoeveelheden in de mengsels!), jeneverbes plant...

's avonds:

lavendel, matricaria kamille (blauwkleurig, kan wel vlekken nalaten indien niet onmiddellijk verwijderd na het baden!), rozehout, citrusoliŽn (nooit zuiver!), sandelhout, scharlei...

's winters:

eucalyptus, grove den, balsemspar (zeer verzachtend!)...

's zomers:

citroen (onder voorbehoud, sommige mensen zijn er bijzonder gevoelige voor), geranium...

Voor de douche geniet de volgende methode onze voorkeur: na een opwekkende douche masseer je spieren in met een stimulerende massagemengsel, zoals met rozemarijn of den. Je kunt natuurlijk ook de rustgevende oliŽn zoals lavendel gebruiken op de hierboven beschreven wijze.

Inwendig gebruik:

Over het inwendig gebruik lopen de meningen van de verschillende auteurs soms sterk uiteen. Allen zijn ze het er wel over eens dat men niet mag overdrijven met de hoeveelheid die men inneemt (men kan niet ongestraft honderden kilo's kruiden in een beperkte tijd absorberen! ), maar hun voorschriften variŽren nogal. Wij volgen de mening dat een minimum volstaat, door gewoon zo weinig mogelijk in te nemen en wel op het 
puntje van de tong. Wel opletten met de zeer scherp smakende oliŽn zoals bonekruid en tijm, eventueel verdunnen (zie verder het gebruik van hydrosols) of met een lepeltje honing innemen. We zijn geen voorstander om de etherische oliŽn in een kopje thee te gieten, omdat de olie dan een laagje vormt en op de lippen blijft hangen, hetgeen niet altijd zo aangenaam is!

Normaal gezien volstaat het om twee tot drie keer daags een beetje olie op vinger te druppelen en dan op het puntje van de tong te brengen. Het is beter om een paar keer per dag kleine hoeveelheden etherische oliŽn in te nemen dan ineens een grotere hoeveelheid. Eigenlijk komt dit neer op 1 ŗ 2 druppels, twee maal daags. Een andere mogelijkheid is een aantal druppels olie op te lossen in een plantaardige emulgator, die het mogelijk maakt om de olie wateroplosbaar te maken, waardoor ze makkelijker in te nemen zijn in een glas water of kruidenthee. Dit noemt men ook wel een "hydrosol": 90% emulgator en 10 % etherische olie. De basisdosering voor inwendig gebruik is hier 8 ŗ 15 druppels, 2 ŗ 3 keer daags liefst in een kruidenthee of water. De meest bekende emulgator is waarschijnlijk de "disper", een Zwitsers produkt. Een alternatief voor dit produkt is alcohol van minimum 70 + te gebruiken. We raden iedereen aan om, alvorens oliŽn inwendig te nemen, eerst eens goed de oliebeschrijving (verderop in het boek), door te nemen. Elk jaar opnieuw zijn er mensen die menen dat, om een goed "effect" te scoren, de dosis best wel eens sterker mag zijn. Groot is dan ook hun verwondering als blijkt dat kruiden ook wel eens gevaarlijk kunnen zijn, zeker als je b.v een 
overdosis hyssop of rozemarijnolie inneemt, hetgeen in sommige gevallen een epilepsiecrisis kan veroorzaken! De ervaring heeft ons ook geleerd dat een hogere dosis meestal ook minder resultaten geeft! Raadpleeg dus liefst eerst een natuurarts alvorens risico's te nemen!

Gevaarlijke zelfmedikatie:

Giet nooit pure oliŽn in de oren! Nooit meer dan 5 keer daags een druppeltje olie innemen, tenzij onder begeleiding van een degelijke natuurarts! 
Nooit oliŽn in de ogen aanbrengen! Indien de klachten niet verbeteren binnen de 3 dagen dient u een therapeut of arts te raadplegen!

Terug naar "aromatherapie"