Terug naar "aromatherapie"

Masseren met etherische oliŽn:

Een van de aangenaamste manieren om van de werking van etherische oliŽn te genieten is door ze in massageoliŽn te vermengen. Meestal brengt men etherische oliŽn niet in pure vorm op de huid aan, maar vermengd met een basisolie, zoals amandelolie, olijfolie en in feite elke koudgeperste plantaardige olie. Amandelolie is wel ťťn van de zachtste, geschikt voor de meeste huidtypes.

Jojoba is wel veel duurder maar geniet onze voorkeur, ze kan namelijk niet ranzig worden en is zeer huidverzorgend (voedend, vocht regulerend). 
Avocadoolie is dan weer uitermate geschikt voor droge huidtypes. Olijfolie wordt in de praktijk niet zoveel toegepast, daar ze zeer vettig is. Voor het lichaam gebruikt men over het algemeen 3 ŗ 5 % etherische olie op 100 % plantaardige olie, voor de gezichtshuid liefst niet meer dan 1 ŗ 3 % etherische olie gebruiken! We moeten wel rekening houden met enkele regels: slechts enkele etherische oliŽn kunnen, (uit veiligheidsoverwegingen) puur (=onverdund) op het lichaam aangebracht worden (rozemarijn, berk (betula lenta) en lavendel). De andere etherische oliŽn moeten steeds vermengd worden in draagoliŽn zoals tarwekiemolie, amandelolie of jojobaolie.

Opgelet! Vermijd de slijmvliezen en de geslachtsorganen daar deze te gevoelig zijn voor sommige oliŽn en de oliŽn daardoor zeer irriterend kunnen werken!

HET GEVEN VAN EEN MASSAGE

Met gebruikmaking van therapeutische oliŽn en massagetechnieken kan men samen met een vriend of vriendin genieten van een heilzame massage. Een warme, rustige kamer met zacht licht, geen interrupties en wellicht wat zachte, meditatieve muziek, scheppen de omstandigheden voor een uitermate ontspannende ervaring.

Zorg ervoor dat de vriend of vriendin voldoende ruimte heeft om comfortabel languit op een stevige ondergrond te liggen. Professionele masseurs gebruiken een massagetafel van circa 73 cm breed die op heuphoogte is afgesteld. Ideaal is een hoogte op het niveau van de handen, wanneer deze gestrekt langs het lichaam worden gehouden.

Als vervanging voor een massagetafel kan gebruik worden gemaakt van een lange tafel met daarop en dunne matras, een smal, zeer hard bed, een dunne schuimrubbermatras of van dekens op de vloer. Spreid een handdoek uit op de ondergrond die u gebruikt, daar er eventueel wat olie gemorst kan worden. Plaats het flesje olie niet verder dan een armlengte van u af, zodat u er tijdens de massage snel iets uit kunt schenken, 
zonder het contact met de huid van uw vriend of vriendin te verliezen, al was het maar met een elleboog.

Hoe minder kleding uw vriend of vriendin draagt, des te eenvoudiger zal het u vallen lange, vloeiende bewegingen te maken; het is echter belangrijk dat uw vriend of vriendin zich op zijn of haar gemak voelt.

Bedek naakte delen waarop niet wordt gemasseerd met een handdoek om ze warm te houden. Zorg er eveneens voor dat uw handen voor er met een massage wordt begonnen. schoon en warm zijn. Wrijf ze even wanneer zij koud aanvoelen. Een koude hand op de rug is nu niet direct een goede start voor een massage.

MASSAGETECHNIEKEN

Bij aromatherapie-massage worden een aantal massagetechnieken gehanteerd. Drie van de eenvoudigste om toe te passen zijn:

Effleurage

De lange streken van deze techniek zijn een belangrijk element in de aromatherapie-massage. Zii bevorderen de bloedsomloop, zodat vers bloed gemakkelijker circuleert. Begin met een stevige streek in de richting van het hart. Strijk met een lichte streek terug van het hart en bestrijk daarbij een groot gebied. De hand dient hierbij ontspannen te zijn en zich te vormen naar het lichaam. Laat je handen in ritmische bewegingen over de 
huid glijden.

Kneden

Een krachtige beweging die het spierweefsel stimuleert, de bloedsomloop bevordert en vermoeidheid doet afnemen door het afscheiden van afvalproducten te vergemakkelijken. Maak knedende en rollende bewegingen (als bij het kneden van deeg). Doe dit langzaam en ritmisch, nadat het betreffende gebied met effleurage is ontspannen.

Drukken

Deze bewegingen stimuleren de bloedsomloop en bevorderen de afvoer van overtollig vocht. Druk met de handpalmen in de huid en beweeg ze met een weinig druk in ronddraaiende bewegingen. Verschuif de handpalmen na enkele bewegingen naar een ander deel, maar blijf in contact met de huid.

Gebruik op kleine oppervlakken de duimen in plaats van de handpalmen.

Rugmassage

De rug is een geschikte plek om de kracht van massage te leren ontdekken. Het is tevens het gebied waar de meeste mensen het liefst gemasseerd willen worden.

Laat uw vriend of vriendin op zijn of haar buik gaan liggen met de armen langs het lichaam of onder het voorhoofd.

Leg ťťn van uw handen gedurende enkele seconden op de kruin van het hoofd en de andere hand op de aanzet van de ruggengraat om contact te maken. Adem langzaam en diep, en ontspan. Doe circa 1 theelepel van de gekozen olie in ťťn hand. Gebruik al naar behoefte meer olie: 2-4 theelepels is, al naargelang de droogte van de huid voldoende.

Wrijf de olie door de handen en bedek de gehele rug met olie. 

1. Begin aan de onderkant van de rug met de handen aan weerskanten van de ruggengraat en de vingers naar boven toe wijzend. Beweeg de tanden langs de ruggengraat omhoog naar de onderkant van de nek, laat ze langs de schouders glijden en daarna weer lichtjes neerwaarts naar het beginpunt. Herhaal deze lange streken (effleurage) tot de rug is ingeolied. Maak een aantal cirkelbewegingen ter grootte van een bord naar 
boven langs de ruggengraat en beweeg daarna de handen langzaam en ritmisch langs de ruggengraat naar beneden terug.

2. Verplaats de handen naar ťťn kant van het lichaam en begin het vlees vanaf de onderkant tot over de bovenkant van de schouder te kneden. 
Kneed op de minder vlezige gebieden slechts lichtjes en doe dit met de gehele hand, maar niet de duim en de vingers.

Herhaal deze handelingen aan de andere kant van de ruggengraat. Laat de handen lichtjes naar beneden glijden, zonder de huid te irriteren.

3. Begin wederom aan de onderkant van de ruggengraat en maak met de duimen kleine drukkende bewegingen langs de ruggengraat omhoog tot nek en schouderblad. Druk in de spieren, niet op de botten en laat beide handen gelijktijdig dezelfde bewegingen maken. Keer terug naar de onderkant van de ruggengraat door de handen in lange, glijdende bewegingen naar onderen te bewegen.

4. Maak met de duimen langs de ruggengraat, vanaf heuphoogte kleine drukkende bewegingen van binnen naar buiten tot over het heupbeen. 
Maak drie concentrische cirkels. BeŽindig de massage met een serie lange, langzame streken en laat beide handen daarna lichtjes rusten op de lendenen. Laat de handen enige seconden liggen en til ze daarna langzaam op.

Armmassage

Gebruik voor iedere arm een klein druppeltje olie. Neem ťťn arm in de hand en strijk met de andere hand vanaf de pols langs de buitenkant van de arm naar boven. Herhaal deze handeling aan de binnenkant van de arm. Kneed op plaatsen die zijn aangetast door cellulitis en druk met cirkelbewegingen op plekken die reumatisch zijn. Kneed de spieren van de schouder en beŽindig de massage met enkele lange streken langs de gehele arm.

Beenmassage

Begin aan de achterzijde van de benen. Doe enkele druppeltjes olie in een hand, wrijf de handen lichtjes en leg de handpalmen op de voetzolen om contact te maken. Beweeg de handen langs de achterkant van de benen omhoog tot de knieŽn. Pauzeer even en strijk daarna stevig naar boven tot de bovenkant van de benen. Ga daarna lichtjes terug en herhaal de handeling enkele malen tot de benen met olie zijn bedekt.

Oefen nooit druk uit op de knieholten. Gebruik de kneedtechniek op eventueel aanwezige cellulitis op de dijen, gevolgd door effleurage. BeŽindig de massage van de achterkant van de benen door de handen bovenaan de dijen naar buiten te bewegen.

Keer uw vriend of vriendin om, houd hem of haar warm met de handdoeken en masseer de voorkant van ieder been. Leg de handen overdwars achter elkaar op het eerste been en strijk met beide handen omhoog. Ga met een stevige beweging naar boven en daarna weer lichtjes naar beneden. Herhaal de handelingen op het tweede been. Maak met de vingers (of lichtjes met de duimen) cirkelbewegingen rond de enkels en de 
knieŽn. BeŽindig de massage met ontspannende streken van de enkel tot de bovenkant van het been.

Voetmassage

Verwen uzelf of een ander eens met een voetmassage. Was de voeten eerst en droog ze af. Schenk circa 1 theelepel olie in een handpalm. Wrijf de handen en neem daarna een voet in de handen. Leg ťťn hand onder de voetzool en de andere hand bovenop de voet. Verspreid allereerst de olie door beide handen van de hiel tot aan de grote teen te laten glijden. Herhaal deze handeling diverse malen, zodat de olie goed wordt 
verspreid. Behandel iedere teen apart met de vingers. Strijk hierbij vanaf het topje naar de aanzet en vanaf de grote teen tot de kleine teen.

Herhaal de handelingen met de andere voet. Pak daarna de bovenkant van beide voeren in de handen, waarbij de duimen op de hielen rusten. 
Laat de duimen van de hielen naar de tenen glijden. Herhaal deze handeling diverse malen en verplaats daarbij de handen van de zijkanten van de voeten naar het midden van de voetzolen. Alle handelingen moeten met besliste zekerheid worden uitgevoerd; wanneer de streken met te weinig druk worden uitgevoerd. zal slechts een kriebelend gevoel ontstaan.

Massagetechnieken voor het gezicht

De tekeningen hieronder laten een aantal basistechnieken voer een gezichtsmassage zien. Volg de hierboven staande handleiding voor een ontspannende gezichtsmassage.

Gezichtsmassage

Reinig het gezicht zeer goed. Schenk 2 theelepels olie op een schoteltje. Leg de handen, zonder olie, over het gezicht, vingers op het voorhoofd en palmen op de wangen. Houd deze stand enige momenten vast en trek daarna de vingers langzaam in de richting van de oren, zodat de spanning uit het voorhoofd verdwijnt.

Doop de vingers in de olie (er is slechts zeer weinig nodig) en wrijf de handen lichtjes. Hanteer voor het gezicht altijd lichte streken, vooral rond de ogen. Begin onder de kin, glijd langs het gezicht naar boven en maak een cirkelbeweging rond de ogen in de richting van de wenkbrauwen.

Voeg iets meer olie toe en beweeg de handen zachtjes van de keel naar boven over het gezicht. Plaats de vingers op het midden van het voorhoofd. Druk zachtjes en laat ze onder de haargrens tot de slapen glijden. Herhaal deze handeling, waarbij de vingers steeds iets hoger op het voorhoofd worden geplaatst tot de haargrens is bereikt. Druk tenslotte de vingers enkele seconden vrij stevig op her midden van her 
voorhoofd. Herhaal deze handelingen langs de wenkbrauwen tot aan de buitenzijde van de ogen.

Plaats de duimen op de kin en trek ze langzaam langs de kaak tot het oor. Herhaal deze handeling waarbij de duimen steeds iets naar boven worden verplaatst tot het kaakbeen is bereikt. Bestrijk daarna het gehele gezicht met opwaartse bewegingen.

Maak achter de oren kleine cirkelbewegingen met de vingers. Knijp daarna zachtjes langs de buitenkant van het oor. Begin van boven. Trek daarna driemaal aan de oorlelletjes.

BeŽindig een gezichtsmassage met het behandelen van de ogen. Druk de onderkant van de handpalmen over de ogen, zodat u niets meer ziet. Laat de handen 20 seconden rusten. Trek de handen niet onmiddellijk weg, maar laat ze langzaam naar beneden glijden, zodat ze het gehele gezicht bedekken. Laat de handen enkele seconden rusten en neem ze daarna weg.

WANNEER MASSAGE NIET IS AAN TE BEVELEN

Voorzorgen:

Personen die lijden aan dermatitis, eczema, die een gevoelige, geschonden of ontstoken huid hebben dienen zeer voorzichtig te zijn met het toevoegen van etherische oliŽn aan massageoliŽn!

OliŽn zouden niet mogen toegepast worden in de elleboogholte.

Parfums en deodorant poeders kunnen er reeds gebruikt zijn en kunnen , gecombineerd met zweet resulteren in een snellere absorbtie van andere stoffen en aldus een negatieve reactie uitlokken.

Het is afgeraden om een aromatherapie behandeling te geven aan personen die op het punt staan om een sauna, een Turks bad, een zonnebank of het strand te gaan opzoeken.

Alhoewel een aromatherapie-massage vele voordelen heeft, kunnen de effecten zo ingrijpend zijn dat ze soms beter achterwege kan worden gelaten:

-Tot 1 uur na een zeer heet bad, stoombad of sauna zal de huid de overtollige warmte, giftige stoffen en vocht uitscheiden. Tijdens dit proces kan het lichaam niets absorberen; dus afgezien van een aangename geur, zal een therapeutische olie niets uithalen.

-Masseer geen lichaamsdelen die u of uw vriend of vriendin pijn doen.

-Masseer niet wanneer iemand koorts of een virusinfectie heeft De massage zou de infectie via de lymfeklieren verder uit kunnen zaaien.

-Masseer niemand die kort geleden een ernstige operatie heeft ondergaan.

-Vermijd plaatsen waar zich botbreuken, beschadigde huid, verstuikingen, blauwe plekken, zwellingen, uitslag, gescheurde spieren of gewrichtsbanden, of spataderen bevinden.

-Masseer niemand met een hartkwaal.

-Masseer niemand met acute rugklachten.

-Masseer de buikstreek niet vlak na een maaltijd.

-Pas in twijfelgevallen geen massage toe.

-Laat iemand die net een relaxerende massage kreeg niet met een auto rijden binnen de 15 minuten na de behandeling!

Deze voorzorg is zelf nog belangrijker bij iemand die medicatie slikt of sociaal aanvaarde drugs en alcohol gebruikt, wegens het verminderde concentratievermogen.

Sommige etherische olien kunnen de gevoeligheid aan zonlicht verhogen en aldus verbrandingen of pigmentverkleuring uitlokken.


Terug naar "aromatherapie"