Terug naar "aromatherapie"

Massage:

Masseren met etherische olien:

Een van de aangenaamste manieren om van de werking van etherische olien te genieten is door ze in massageolien te vermengen. Meestal brengt men etherische olien niet in pure vorm op de huid aan, maar vermengd met een basisolie, zoals amandelolie, olijfolie en in feite elke koudgeperste plantaardige olie. Amandelolie is wel een van de zachtste, geschikt voor de meeste huidtypes. Jojoba is wel veel duurder maar geniet onze voorkeur, ze kan namelijk niet ranzig worden en is zeer huidverzorgend (voedend, vochtregulerend). Avocadoolie is dan dan weer uitermate geschikt voor droge huidtypes. Olijfolie wordt in de praktijk niet zoveel toegepast, daar ze zeer vettig is.

Voor het lichaam gebruikt men over het algemeen 3 tot 5 % etherische olie op 100 % plantaardige olie, voor de gezichtshuid liefst niet meer dan 1 tot 3 % etherische olie gebruiken! We moeten wel rekening houden met enkele regels: Slechts enkele etherische olien kunnen , (uit veiligheids- overwegingen) puur (=onverdund) op het lichaam aangebracht worden (rozemarijn, berk(betula lenta) en lavendel). De andere etherische oli%n moeten steeds vermengd worden in draagolien zoals tarwekiemolie, amandelolie of jojobaolie.

Opgelet! Vermijd de slijmvliezen en de geslachtsorganen daar deze te gevoelig zijn voor sommige olien en de olien daardoor zeer irriterend kunnen werken!

Zelf massageolien samenstellen:

Een massageolie is samengesteld uit een draagolie ,etherische olien en eventueel een antioxiderend produkt om het ranzig worden te voorkomen (tarwekiemolie is hiervoor uitstekend geschikt door zijn hoge gehalte aan vitamine E). De hoeveelheid etherische olie die in de mengsels gebruikt wordt varieert van 1 tot 5 %. Om zeker te zijn dat uw mengsels langer dan een maand bewaren is het aangeraden om 5 tot 10 % tarwekiemolie aan de mengsels toe te voegen, tenzij men jojobaolie gebruikt.

Praktische gegevens :

E.O. = Etherische olie (of essentiele olie)

1 ml = 1 milliliter -20 druppels 1 cc = 1 kubieke centimeter 1 gr = 1 gram 1 dr = 1 druppel Bij water = 1 ml = 1 cc = 1 gr Bij etherische olien = 1 ml = 1 cc = iets minder dan een gram.

Er zijn ongeveer 20 druppels nodig om een ml te verkrijgen. (water en alkohol bevatten ongeveer 35 . 40 druppels per ml). Er kunnen verschillen ontstaan naargelang de soorten olien, de temperatuursverschillen maar ook naargelang de druppentellers. Sommige olien zijn zo dik en harsig dat ze gewoon niet uit het flesje druppelen! (Benzoe, Pokhout, Sandelhout, Vetyver...)

Basisrecept :

VOORBEELD:

Etherische olie :............................................. 5 % 5 cc (100 druppels)

Amandelolie :................................................ 90 % 90 cc

Tarwekiemolie :...............................................5 % 5 cc

..........................................................................100% 100 cc

Om ervoor te zorgen dat uw massagemengelingen zo lang mogelijk hun geur behouden is het aangeraden om minstens een etherische olie aan de mengeling toe te voegen die de geur fixeert. Fixatieven" worden in de parfumerie toegepast om de verdamping van parfums te vertragen, zodat de geur langer behouden blijft en ook opdat de geursamenstelling niet al te veel verandert als het verdampt. Sandelhout is hiervoor het beste geschikt, gevolgd door patchouli, mirre en cederhout,benzoe en salie.

Speciale voorzichtigheid is er geboden bij volgende olien : Muntolie-Thymolie-Oregano-Kruidnagel-Gember-Kaneel. (In feite alle etherische olien die een hoog gehalte aan fenolen bevatten) Deze oli%n mogen in samenstellingen nooit meer dan 10% van het mengsel bedragen, daar ze anders ofwel te afkoelend kunnen werken, zoals in het geval van de muntolie, ofwel de huid zouden kunnen irriteren.

De mengelingen van de etherische olien bepaalt men volgens de synergien onderling. Meng nooit meer dan drie verschillende soorten etherische olien zonder over een goede kennis te beschikken van de onderlinge synergien. Bij een massage voor de luchwegen is het b.v. beter om alleen eucalyptusolie te gebruiken dan een verkeerd mengsel met allerlei olien " werkend op de luchtwegen " De doeltreffendheid van sommige mengelingen is soms kleiner dan het juiste gebruik van een enkele etherische olie ! Verdun altijd de etherische olien!

De pijnstillende massages :

Deze massages verminderen de pijnen als gevolg van arthrose, Met de term "synergie" bedoelen we dat sommige olien gelijk- lopende eigenschappen bezitten, als ze samen gevoegd worden werken ze elkaar niet tegen maar versterken de totale werking. arthritis, reuma, ook bij spierpijnen. Het zijn de enige massages die niet voldoende zijn om een probleem op te lossen. Deze massages verminderen de pijn van b.v reuma uit, doch niet de reuma zelf.

We masseren : -Om 10h, om 16h, bij het slapen gaan -Met 5 . 10 druppels, op elke plek op de pijnlijke plaatsen .

De pijnverminderende etherische olien:

Jeneverbes - rozemarijn - den - lavendel - terpentijn - eucalyptus - marjolein - berk(betula lenta)-kamille (ormenis multicola en matricaria chamomilla)-wintergreen-munt (mentha piperita micham) borneol, gember, kruidnagel, muskaatnoot, kamfer(cinnamomum camphora).

Om goede resultaten te verkrijgen kun je best een verhouding van maximum 1 tot 5% etherische olie op draagolie nemen. Meng je echter in de samenstelling de (dure) matricaria chamomilla, die zeer goede ontstekingsremmende eigenschappen heeft, volstaat een verhouding van 1% op 100. Meestal zijn de resultaten nog beter als je de pijnlijke plaats opwarmt door middel van een warm kompres, of indien je eerst een warm bad of douche neemt.

VOORBEELD: Amandelolie: 90 cc; Tarwekiemolie 5 cc; 2 cc Berk(Betula lenta!); 1 cc Jeneverbes; 1 cc Kamille (liefst matricaria chamomilla), 1 cc Terpentijn.

Massages voor de luchtwegen

Deze massages hebben tot doel de problemen met de luchtwegen te verbeteren. Ze zijn er dus om griep, verkoudheden, bronchitis en vele luchtwegenproblemen te voorkomen en op te lossen.

We masseren : -In een preventieve kuur van drie weken bij het begin van de winter, 's morgens en 's avonds voor zij die gevoelig zijn voor luchtwegenproblemen. -Bij ziekte's: 's morgens en 's avonds, elke dag plus enkele dagen na de ziekte. -Met 20 . 30 druppels van een luchtwegensamenstelling op : De borst De rug De zonnevlecht: wijzerszin.

Etherische olien voor de luchtwegen : Den(pinus silvestris )- eucalyptus(globulus) - cajeput- kamille- niaouli- lavendel- rozemarijn- ceder- cypres tijm, hyssop, balsemspar(zeer verzachtend), spar, tea tree,terpentijn, mirt, kopal, rozemarijn(chemotype cineol).

VOORBEELD: Amandelolie : 90 cc; Tarwekiemolie 5 cc; Eucalyptus(Globulus)2 cc; Niaouli 1 cc; Den (pinus silvester) 1 cc; Tijm (Rode tijm) 1 cc.

Massages voor de cirkulatie :

Deze massages passen we toe bij pijnlijke benen , gezwollen lede- maten, spataderen en aambeien. Ze helpen het wegwerken van cel- lulitis.

We masseren met deze cirkulatiesamenstellingen :

-Gedurende 10 . 21 dagen, bij elke seizoenswisseling, voor die personen die er gevoelig voor zijn:

-'s morgens, om 17 h en voor het avondmaal

-met 10 . 20 druppels van een samenstelling op :

Vooral de benen

De voeten

De zonnevlecht-massage in wijzerszin

Etherische olien voor de bloedcirkulatie: Cypres - citroen - lavendel-bonenkruid-muntolie-salie, piment, kaneel, wortel.

VOORBEELD: St-Jansolie(maceraat) 90 CC, 5 cc Cypres, 2 cc Bonen- kruid; 2 cc Salie; 1 cc Lavendel.

Spijsverteringsbevorderende massages:

We gebruiken deze massages bij moeilijke of trage spijsvertering, bij darmgassen en winderigheid.

Deze massages beginnen we :

Na de drie maaltijden

Normaal gezien in een kuur van drie weken

Met 5 . 10 druppels Karwijolie, of een digestieve samenstelling op:

De buik

De zonnevlecht-massage in wijzerszin.

Massage in de richting van de wijzers van een uurwerk, na elke maaltijd. Na deze kuur van drie weken, die in de meeste gevallen voldoende zal zijn, masseren we slechts nog eens bij een tijdelijke moeilijkheid. Natuurlijk kun je ook inwendig digestieve oli%n innemen, zoals b.v de uitstekende muntolie(mentha piperita en mentha piperita mitcham). Het is ook zeer belangrijk om tijdens de kuur er op de duur toe te zien enkele voedingsprincipes te volgen : fruit vermijden na het eten, niet te drinken tijdens het eten.

Digestieve etherische oli%n :

anijs-basilicum-bonenkruid-dille-dragon-gember-kaneel-karwij- koriander-komijn-lavendel-marjolein-muskaat- muntolie(mentha piperita mitchamen mentha piperita)rozemarijn- -venkel.

VOORBEELD:

Amandelolie 90cc, Tarwekiemolie 5 cc, 3 cc Karwij, 1 cc Basilicum, 1 cc munt(piperita mitcham).

Stimulerende massage :

Deze stimulerende massages brengen ons gehele organisme in een ver- hoogde waaktoestand en geven ons vitaliteit, dynamisme en een verhoogde werkcapaciteit. Deze massages kun je best niet 's avonds toepassen, om slapeloosheid te voorkomen...

De opwekkende massage beginnen we :

-Na een frisse douche, 's morgens, na het ontwaken

-Na drie minuten diepe en weldoende ademhaling

-Met 20 . 30 druppels van een tonifierende samenstelling op :

De borst

De Nek

De wervelkolom (zachte massage)

De voetzolen

De zonnevlecht-massage in wijzerszin.

Het geheel neemt ongeveer 1 . 2 minuten tijd in beslag, elke ochtend, om de vitaliteit te verhogen. De massage wordt gegeven met krachtige bewegingen.

Geschikte tonifierende etherische oli%n : bonenkruid-citroen-dragon-eucalyptus-jeneverbes-kruidnagel-kaneel -koriander-muskaat-munt-oregano-rozenhout-rozemarijn-tijm- verbena-ylang-ylang.

VOORBEELD:

Amandelolie : 91 cc; Tarwekiemolie : 5 cc; 2 cc Rozemarijn; 1 cc Bonenkruid; 1 cc Ceder.

Rustgevende massages.

De rustgevende massage beginnen we :

-Na een warme douche of na een ontspannend bad

-Na drie minuten diepe en weldoende ademhaling

-Met 20 . 30 druppels van een ontspannende samenstelling op:

De borst

De nek

De wervelkolom (zachte massage)

De voetzolen

De armen alsmede de benen

De zonnevlechtmassage in wijzerszin.

Deze massage wordt uiteraard gegeven met rustige, zachte, vloeiende bewegingen!

Geschikte rustgevende etherische olien :

Basilicum- bergamot-kamille-lavendel(alle soorten)-marjolein -meidoorn-melisse-mandarijn-oranjebloesem-sinaasappel(schil & blad)-st-janskruid- valeriaan.

VOORBEELD:

Amandelolie : 90 cc; Tarwekiemolie 5 cc; 2 cc Lavendel 1 cc Marjolein; 1 cc Sinaasappel,1 cc Sandelhout.

De afrodiserende massages :

(Afrodiserend=lustopwekkend)

We masseren :

om 17h en bij het slapen gaan

met 20 . 30 druppels van een stimulerende of liefdesopwekkende samenstelling op :

De borst

De nek

De wervelkolom

De voetzolen

De zonnevlecht-massage in wijzerszin

De afrodiserende etherische olien :

bonenkruid-gember-jasmijn-kaneel-koriander-muskaat-kruidnagel -munt- oregano-patchouly-roos(damascener)-rozemarijn-rozenhout -sandelhout-ylang-ylang.

Voorbeeld:

Amandelolie: 90cc, Bonenkruid 1cc,Rozemarijn 1 cc, Kruidnagel 1cc, Rozenhout 1cc, Ylang-Ylang 2cc , Muskaat 1 cc, Tarwekiemolie 3 cc.

Huidverzorgende massages :

Deze massages zijn regenererend en revitaliserend voor de huid, ze vergroten de tonus van de huid en de mogelijkheid om zich te regenereren en dode cellen te verwijderen. Deze oli%n worden vooral in de kosmetica gebruikt. We kunnen deze massages eigenlijk ook tot de therapeutische rekenen, zeker als je bedenkt hoeveel mensen lijden aan psoriasis, eczeem, jeugdpuistjes enz... Maar los daarvan is het pure kosmetische gebruik ook heel aangenaam. Waarom zeer dure chemische kosmetische produkten kopen als je zelf prachtige recepten samen kunt stellen, volledig aangepast aan uw eigen specifieke behoeften?

We gebruiken deze olien :

's morgens en 's avonds, inplaats van de klassieke cremes.

Met 3 . 5 druppels van de specifike mengeling voor de huid op :

het gezicht, de hals.

De etherische olien voor de huid :

Ceder-cajeput-lavendel-geranium-jeneverbes-rozenhout-roos (zonneroosje en rosa damscena-rozemarijn-sassafras-sandelhout - wortel- ylang-ylang.

Voorbeeld:

Jojobaolie 60 cc, bernagieolie 15 cc, teunisbloemolie 10 cc, wortelolie 5 cc, tarwekiemolie 5 cc, geranium 1 cc, rozenhout 1 cc, lavendel(vera) 2cc, ceder 1 cc.

Voet massages

Deze massages geven onmiddelijk een weldoende verlichting aan zweetvoeten, warme of gezwollen voeten. We kunnen ook speciale mengelingen maken om zwemmerseczeem te behandelen.

Deze massages beginnen we :

's morgens en 's avonds, met 10 . 20 druppels op:

De gehele voet.

Etherische olien voor de voeten :

Lavendel-salie-cypres-rozenhout-kamille-marjolein

Voorbeeld:

Amandelolie: 90 cc, Tarwekiemolie 5 cc, Salie 1 cc, Munt(piperita) 2 cc, Rozenhout 1 cc, Lavendel 1 cc. Schimmelwerende mengeling: Meng tea tree olie of gele tijmolie met b.v amandelolie, in een verhouding van 5/95. Elke morgen en avond tussen de tenen inwrijven, totdat de jeuk verdwenen is. Herhaal dit regelmatig, ook preventief.

Haarmassages:

Deze massages laten het toe onze haardos mooier te maken, de haargroei te bevorderen, de hoofdhuid gezond te maken door de cellen ervan te regenereren. Deze massages zijn aangewezen bij allerlei haarproblemen, als daar zijn: vermoeide haren, doffe haren, die uitvallen, abnormaal haarverlies, schilfertjes, jeuk, te vet haar ....... ook hier verdunnen we de etherische olie in een draagolie, bij voorkeur in jojoba-olie, die traditioneel ook door de indianen gebruikt wordt om hun haar mooier en soepeler te maken.

We masseren :

1 . 2 maal per week tijdens een kuur van zes weken. Daarna , voor het onderhoud, eenmaal per maand. Met 50 . 100 druppels van de samenstelling, inwrijven en lichtjes inmasseren van de hoofdhuid. We laten deze samenstelling de hele nacht trekken of toch minstens vier uren, waarna we het haar wassen met een zachte kruidenshampo, een spoeling met lavendelazijn, kamillewater, voor de blonde haren of walnotenwater voor de donkere haren.

De etherische olien voor de haren : Lavendel - rozemarijn - ylang-ylang- salie -tijm- ceder- palmarosa-zevenboom.

Voorbeeld:

Jojobaolie 45cc, Hazelnootolie 45 cc, Tarwekiemolie 6 cc, Palmarosa 2 cc, Salie 1 cc, Ylang-Ylang 1 cc.

Hier heb ik slechts enkele van de vele toepassingsmogelijkheden belicht. Nu kunt u aan de slag gaan om zelf uw persoonlijke massagemengeling te maken. Alvorens een massagemengeling samen te stellen raden we u aan om enkele geschikte olien naast elkaar te plaatsen en dan eens goed de geuren ervan tot u laten doordringen. Kies tenslotte uit de olien die u het meest bevallen, onderschat uw reukorgaan niet, u zult de goede keuze gemaakt hebben! Recent onderzoek toonde aan dat de op de huid aangebrachte olien zich binnen de twintig minuten reeds in het bloedplasma bevonden . De etherische olien begeven zich, om het even waar ze ergens op de huid aangebracht worden, naar juist die organen die zwak zijn of waarvan de werking verstoord is.

Massage